ماسک

نباید های هنگام استریل کردن ماسک N95 !

استریل کردن ماسک N95

هنگام استریل کردن ماسک N95 چه کارهایی را نباید انجام دهیم؟

یکی از ابزارهای بسیار حیاتی در ماه های اخیر در محیط های بیمارستانی و محیط هایی که افراد به صورت مستقیم با آلودگی ویروس کرونا (covid 19) دگیر هستند ماسک های تنفسی N95 می باشد. این ماسک ها قادرند تا 95 درصد از عبور ذراتی بزرگتر از 300 نانومتر جلوگیری کنند.

گرچه این ماسک ها تنها برای یک بار استفاده ساخته می شوند اما کمبودهای ناشی از شیوع گسترده ی ویروس کرونا در جهان باعث کمبود وسیع این ماسک ها شده است. لذا عده به این فکر افتاده اند تا با روش هایی آنها را استریل کرده و مجددا مورد استفاده قرار دهند.

در این میان کمپانی 3M که یکی از معتبرترین کمپانی های تولید کننده ی ماسک های N95 می باشد درحال کار بر روی روش هایی است که امکان آلودگی زدایی از ماسک های N95 از ویروس کرونا (covid 19) را داشته و بتواند تاییدیه ی سازمان غذا و داروی آمریکا را دریافت نماید.

با توجه به تلاش هایی که در سطح جهان برای آلودگی زدایی از ماسک های N95 صورت میگیرد برخی اشتباهات مهلک نیز دیده می شود که لازم است از آنها اجتناب گردد.

روش هایی که کمپانی 3M برای آلودگی زدایی از ماسک های N95 توصیه نمی کند به قرار زیر هستند:

1- استفاده از اتیلن اکساید به دلیل نگرانی های قابل توجه در رابطه با بخارات سمی ناشی از آن.
2- استفاده از پرتوهای یونی، به دلیل تاثیر آن بر کاهش عملکرد فیلتر.
3- استفاده از پرتوهای میکرویو به خاطر ذوب کردن ترکیبات فلزی و شبه فلزی استفاده شده در ماسک که منجر به تغییر شکل و عدم فیکس شدن آن با صورت می گردد.
4- استفاده از دمای بالا، اوتوکلاو و یا بخار که منجر به کاهش خواص فیلتراسیون مواد به کار رفته در ماسک می شود.

کاربران باید توجه کنند که هیچوقت کارهای زیر را برای استریل کردن ماسک های N95 انجام ندهند:

1- هرگز ماسک های N95 را در آب صابون غوطه ور نکنید چرا که منجر به تجریب مواد به کار رفته در الیاف پارچه ماسک شده و توانایی فلتراسیون ماسک را در برابر ذرات ریز کاهش می دهد.

2- الکل و سفید کننده های الیاف پارچه های فیلتر ماسک های N95 را تخریب می کنند.

برای تمیز کردن ماسک های N95 از استفاده از ضدعفونی کننده اهی الکل دار، دستمال مرطوب، ضدعفونی کننده دست خودداری کنید. کلر باقی مانده از مواد سفیدکننده بر سلامت مصرف کننده ی ماست تاثیر منفی دارد.

3- تصور نکنید که پس از یک شبانه روز کنار گذاشتن ماسک، ویروس کرونا موجود روی سطح آن ازبین می رود، چرا که این ویروس می تواند بیش از 3 روز نیز بر روی ماسک زنده باقی بماند.

استراتژی دیگری که برای آلودگی زدایی از ماسک های N95 می توان مورد استفاده قرار گیرد دپوی ماسک ها برای مدت طولانی در یک محیط ایزوله می باشد.

اکثر ویروس ها در گذر زمان به تدریج از بین می روند. البته باید توجه داشت طول عمر ویروس های مختلف بر روی سطوح گوناگون متفاوت است. لذا استفاده از این روش می بایست با دقت بسیار بالایی صورت پذیرد.

آلودگی زدایی هرگز نمی تواند بصورت قطعی ماسک های N95 و سایر وسایل حفاظتی را از ویروس ها، بخصوص ویروس کرونا (covid 19) پاک کند. بهترین کار استفاده از ماسک N95 تازه در هر بار استفاده است.

هرآنچه درباره ی آلودگی زدایی از ماسک های N95 و یا سایر تجهیزات بهداشتی، مربوط به شرایط اورژانسی و در غیاب دسترسی به تجهیزات نو و استریل می باشد.